GELENEKTEN GELECEĞE YÖRESEL LEZZETLER AKOLUK KÖY PAZARI’NDA BULUŞTU
BAŞKAN KAYA: "KÜLTÜR MİRASIMIZIN ÖNE ÇIKTIĞI ÇOK DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA OLDU"
Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen 'Trabzon: Bir Şehir Günleri' programının 3. gününde, Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinde geleneksel tatların sergilendiği, Trabzon’un eşsiz mutfak zenginliklerinin öne çıktığı, geleneksel pazarların öneminin ve üretimin anlatıldığı etkinlikler düzenlendi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Kendi toprağımızdan yetiştirdiğimiz mis gibi ürünlerimizi, onlardan hazırlanan yöresel lezzetlerimizle bir planlama dahilinde mutfaklar oluşturulabilir. Bu turizme de katkı sağlayacaktır” dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın öncülüğünde, Trabzon’un kadim değerlerine dikkat çekmek, kültür ve sanat hayatını öne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen ‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ programın 3. Gününde Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programa Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve eşi Tuba Kaya, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Belediye Meclis Üyesi ve Toprak Ana Kadın Kooperatifi Yöneticisi Sibel Alemdaroğlu, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Başkanı İrfan Çağatay Aleksiva ve Başkan Yardımcısı Refika Kadıoğlu, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Pazarda satış yapan üreticileri ziyaret ederek tek tek sohbet eden Başkan Kaya, daha sonra pazarda kurulan kahvaltı sofrasında konuklar ile birlikte kahvaltı ederek geleneksel lezzetleri deneyimledi.AÇIK HAVA SOHBETLERİNDE, YÖRESEL LEZZETLER VE TATLAR ANLATILDI
Günün ilk etkinliğinde “Yeni Nesil, Eski Sofralar: Z Kuşağı Neden Yerel Tatlardan Uzak?” söyleşisinde Trabzon Gastronomi Derneği Başkanı ve Avrasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Murat, katılımcılar ile birlikte geleneksel lezzetlerin aktarımının azalmasının nedenlerine cevap aradılar. Köy ile olan bağın azalmasıyla geleneksel lezzetlerden de uzaklaşıldığını kaydeden Murat, kadının çalışma hayatına girmesiyle de daha pratik yemeklerin önceliklenmesinin de bu duruma sebep olduğunu belirtti. Şefler Rabia Güner ve Orhan Yağız Sürül ise yöresel lezzetlerden 'simira'nın yapımını ve yeni nesil sunum örneğini gerçekleştirdi. Geleneksel lezzetlerin Z kuşağının ilgisini çekebilecek yeni nesil sunum tekniklerinin önemine dikkat çekildi. GELENEKSEL PAZARLARIN ÖNEMİ VURGULANDI
Günün bir diğer etkinliğinde ise yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ve Gola Derneği Başkanı İrfan Çağatay Aleksiva, "Geleneksel Pazarın Önemi" başlıklı söyleşide dinleyicilerle bir araya geldi. Pişkin, geleneksel pazarların doğuşu ve bölgedeki özelliklerinden bahsederek yöresel üretimin yerel ekonomideki önemine değindi. Ortahisar Belediyesi'nin kurduğu Kent Mutfağı ve Kent Lokantası'nın yöresel tatların sofralara ulaşmasında önemli bir görev üstlendiğini dile getirdi.
Söyleşinin sonunda Başkan Kaya, konuşmacılara teşekkür ederek hediye verdi.BAŞKAN KAYA: “ETKİNLİĞİMİZİN DÜZENLENMESİNDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Açık hava sohbetleri programlarına katılan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği ile yaklaşık 1 yıldır çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliğimiz de, Gola Derneğimizle birlikte yürüttüğümüz proje kapsamındaki buluşmanın, bir yansımasıdır. Bunun için Refika hanım ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok duyarlılar, bölgemize dair değerlerimizin, kültürel mirasımızın ortaya çıkması ve kültür politikalarımızın şekillenmesine dair çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalarda Ortahisar Belediyesi olarak bizleri de paydaş yaptıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca İstanbul Kültür Sanat Vakfımıza ve Marmara Belediyeler Birliğimize de çok değerli destekleri için teşekkür ediyorum. Bu ve benzeri etkinlikleri, gelecek yıllarda hep birlikte planlayacağız ve sonuçlarını da alacağız” dedi.“ÇOK DAHA RENKLİ VE EĞLENCELİ PROGRAMLAR YAPACAKTIK, FAKAT ŞEHİTLERİMİZ NEDENİYLE BİRÇOK PROGRAMIMIZI İPTAL ETTİK”
İçerisinde müzik dinletileri, konserler ve performans gösterilenin de olduğu çok eğlenceli bir etkinlik planladıklarını ancak ülkenin gündemi dolayısıyla bu eğlence programlarını iptal ettiklerini hatırlatan Başkan Kaya, “Bugün, 2-3 gündür süren bir etkinlikler dizisinin son buluşmalarını gerçekleştiriyoruz. İçerisinde müzikler, halk oyunları, görsel sanatlar, yöresel dansların da bulunduğu çok daha renkli ve eğlenceli programlar yapmayı planlıyorduk, fakat orman yangınları ve yangınlarda hayatını kaybeden şehitlerimiz nedeniyle birçok programımızı iptal etmek zorunda kaldık. Umarım önümüzdeki dönemlerde, daha güzel günlerde, hep birlikte bir araya geliriz” diye konuştu.“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ LEZZETLERİMİZİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI LAZIM”
Trabzon’un unutulmaya yüz tutmuş birbirinden güzel yöresel lezzetlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini dile getiren Başkan Kaya, bunun kentin turizmine de ciddi katkılar sağlayacağının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Trabzon’da, yöresel lezzetlerimizin gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz. Az önce hocam konuşmasında, ‘simira’ dedi, ben bunu hiç bilmiyorum. Hocam Z kuşağının bunları bilmediğini söyledi ama biz de bilmiyoruz. Yöresel lezzetlerimizin pişirildiği, servis edildiği, pazarlandığı yerler olsa, biz de buralara gider, bu lezzetleri tadardık, bilirdik. Ben yöresel lezzetleri çok seviyorum. Önüme en lezzetli yemekleri koyun, yanına da bizim yöresel lezzetleri koyun, ben yöresel lezzetlerden taraf olurum. Çünkü bunlara kolay kolay ulaşamıyoruz. Çocukluğumuzda her birimizin sofrasında olan, annelerimizin ninelerimizin yaptığı o birbirinden lezzetli ürünleri artık bulamıyoruz. Hep hazıra alıştık, artık hep belli şeyleri yiyoruz. Açıkçası bu kolaycılığa hepimiz kapıldık ama kendi toprağımızda yetiştirdiğimiz mis gibi ürünlerden yapılan bu yöresel lezzetleri bulabileceğimiz yerler olsa gidip bu lezzetleri tadarız. Bu konuda bir adım atılmalı, bir çalıştay yapılmalı ve bir planlama dahilinde bu ürünlerin hazırlandığı mutfaklar açılmalı, buna ihtiyacımız var. Yöresel lezzetlerimizin turizme de çok önemli katkıları olabilir, bakın pazarda Umman’dan bir ailemiz gelmiş geçen geldiğimde İngiliz bir aile vardı, dünyanın her coğrafyasından insanlar bölgemize ilimize geliyor, açıkçası onlara farklı alternatifler sunabilmeliyiz. Bu turizme, şehrimize çok değerli katkılar yapabilecek bir potansiyel içeriyor.”“HERKESİ ÜRETİMİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Kırsalda yaşayan insanların üretimden koparılarak şehirlere akın ettiğini, bunun üretimi azaltırken insanları da hazırcılığa alıştırdığını kaydeden Başkan Kaya, uzun vadede sürdürülebilir olmayan bu durumun üretimle tersine çevrilmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Ben köy çocuğuyum, köyde doğdum, büyüdüm. Bununla da gurur duyuyorum. Köy demek, ‘üretim’ demektir. Köyde duran insan, toprakla, hayvanlarla meşgul olur, bir şey üretmek ister. Fakat insanlar köylerden koparıldıktan ve şehre akın ettikten sonra, yumurtayı, lahanayı, marulu marketten alan köylüler oluştu. Köyde oturup da bunları üretmeyen insanlar oluştu. Bu sürdürülebilir değildir, bunu tersine çevirmek, bütün insanlarımızı üretimin bir parçası haline getirmek zorundayız. Bunun için de bir yerden başlamamız lazım, çünkü kötüye gidiyoruz. Hazırcılıktan vazgeçip insanları üretime teşvik etmemiz, üreten insanların da ürünleri pazarlayabilmesini ve bunlardan gelir elde edebilmesini sağlayacak politikaları oluşturmamız lazım.”“KÖY ÜRÜNLERİ PAZARLARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
Ortahisar Belediyesi olarak, ilçede üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Kaya, “Bu doğrultuda Akoluk Köy Ürünleri Pazarımızı yaptık, bizden önce yapılmış olan Kireçhane Köy Ürünleri Pazarımız vardı, orayı da rehabilite ettik. Şimdi de Yeşilova ve Kavala Köy Ürünleri Pazarlarını da açacağız, Pazar günleri vatandaşlarımızın buluşacağı bir yer haline getireceğiz. Böylece Ortahisar’ımızda 4 ayrı noktada, Köy Pazarlarımızı ve Köy Ürünleri Kahvaltı yerlerimizi vatandaşlarımızın, misafirlerimizin hizmetine sunacağız” dedi.“BÖLGEMİZİN SPESİFİK ÜRÜNLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR”
Bölgede karayemiş, kokulu üzüm gibi spesifik ürünler bulunduğunu hatırlatan Başkan Kaya, ekonomik açıdan da son derece değerli olan bu ürünlerin tanıtım ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılabileceğini dile getirerek, “Bu bölgenin karayemiş, kokulu üzüm gibi spesifik ürünleri var. Kokulu üzüme ilişkin Maçka’da bir kızımız çok güzel bir girişimde bulundu. Natuva diye bir marka oluşturdu, kokulu üzümden 11 çeşit ürün elde ediyor. Biz de bu pazarlarımızda ona ürün temin ediyoruz. Üzüm bölgemize çok uygun bir ürün olmasına rağmen yeterince üretilmiyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde dahi bu bölgenin üzümünün lezzetinden bahsediliyor. Bölgenin spesifik ürünlerine yönelik çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Bölgemizde 1 dönüm üzümden elde edilebilecek gelir, 1 dönüm fındık bahçesinden elde edilecek gelirin 3 katına denk geliyor. Biz yıllardır atalarımızdan, dedelerimizden fındık üreticisiyiz ve buna alternatif aramadık. Maliyetler hesap edildiği zaman fındığa göre 3 kat gelir elde edilebiliyor. DOKAP’ta da belli fındıklıkların üzüm bağına dönüştürülmesi konusunda çalışma yapıldı. Çünkü üzümde yetersizlik var şu anda. Üzüm ekim alanlarını artırarak bu kıymetli ürünü, pazar değeri yüksek ürünlere dönüştürebiliriz” dedi.“BÜYÜK BİR EMEKLE ÜRETEN O GÜZEL, NASIRLI ELLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Konuşmasının sonunda ürettikleri ürünleri Köy Ürünleri Pazarlarına getiren kadınlara teşekkür eden Başkan Kaya, “Köyde ürettiği ürünleri buraya getiren, mücadele eden, üretme alışkanlığından vazgeçmeyen, tutkuyla bu işi yapmaya çalışan, özellikle buraya gelmeyi bir görev bir sayan, pazarımızın yaşamasına katkı kadınlarımızın hepsine çok teşekkür ediyorum. Biz de bütün gücümüzle onların bu emeğine, gayretine, sonuna kadar destek vereceğiz, yanlarında olacağız. Bizim için üretim ve kadın emeği çok önemli, çünkü Türkiye üreterek ayağa kalkacak. Üreterek güçleneceğiz ve hep birlikte ayağa kalkacağız. Üreten o nasırlı, güzel ellere hep birlikte sahip çıkacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Program teşekkür konuşmaları ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
BAŞKAN KAYA: "KÜLTÜR MİRASIMIZIN ÖNE ÇIKTIĞI ÇOK DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA OLDU"
Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen 'Trabzon: Bir Şehir Günleri' programının 3. gününde, Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinde geleneksel tatların sergilendiği, Trabzon’un eşsiz mutfak zenginliklerinin öne çıktığı, geleneksel pazarların öneminin ve üretimin anlatıldığı etkinlikler düzenlendi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Kendi toprağımızdan yetiştirdiğimiz mis gibi ürünlerimizi, onlardan hazırlanan yöresel lezzetlerimizle bir planlama dahilinde mutfaklar oluşturulabilir. Bu turizme de katkı sağlayacaktır” dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın öncülüğünde, Trabzon’un kadim değerlerine dikkat çekmek, kültür ve sanat hayatını öne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen ‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ programın 3. Gününde Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programa Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve eşi Tuba Kaya, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Belediye Meclis Üyesi ve Toprak Ana Kadın Kooperatifi Yöneticisi Sibel Alemdaroğlu, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Başkanı İrfan Çağatay Aleksiva ve Başkan Yardımcısı Refika Kadıoğlu, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Pazarda satış yapan üreticileri ziyaret ederek tek tek sohbet eden Başkan Kaya, daha sonra pazarda kurulan kahvaltı sofrasında konuklar ile birlikte kahvaltı ederek geleneksel lezzetleri deneyimledi.AÇIK HAVA SOHBETLERİNDE, YÖRESEL LEZZETLER VE TATLAR ANLATILDI
Günün ilk etkinliğinde “Yeni Nesil, Eski Sofralar: Z Kuşağı Neden Yerel Tatlardan Uzak?” söyleşisinde Trabzon Gastronomi Derneği Başkanı ve Avrasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Murat, katılımcılar ile birlikte geleneksel lezzetlerin aktarımının azalmasının nedenlerine cevap aradılar. Köy ile olan bağın azalmasıyla geleneksel lezzetlerden de uzaklaşıldığını kaydeden Murat, kadının çalışma hayatına girmesiyle de daha pratik yemeklerin önceliklenmesinin de bu duruma sebep olduğunu belirtti. Şefler Rabia Güner ve Orhan Yağız Sürül ise yöresel lezzetlerden 'simira'nın yapımını ve yeni nesil sunum örneğini gerçekleştirdi. Geleneksel lezzetlerin Z kuşağının ilgisini çekebilecek yeni nesil sunum tekniklerinin önemine dikkat çekildi. GELENEKSEL PAZARLARIN ÖNEMİ VURGULANDI
Günün bir diğer etkinliğinde ise yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ve Gola Derneği Başkanı İrfan Çağatay Aleksiva, "Geleneksel Pazarın Önemi" başlıklı söyleşide dinleyicilerle bir araya geldi. Pişkin, geleneksel pazarların doğuşu ve bölgedeki özelliklerinden bahsederek yöresel üretimin yerel ekonomideki önemine değindi. Ortahisar Belediyesi'nin kurduğu Kent Mutfağı ve Kent Lokantası'nın yöresel tatların sofralara ulaşmasında önemli bir görev üstlendiğini dile getirdi.
Söyleşinin sonunda Başkan Kaya, konuşmacılara teşekkür ederek hediye verdi.BAŞKAN KAYA: “ETKİNLİĞİMİZİN DÜZENLENMESİNDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Açık hava sohbetleri programlarına katılan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği ile yaklaşık 1 yıldır çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliğimiz de, Gola Derneğimizle birlikte yürüttüğümüz proje kapsamındaki buluşmanın, bir yansımasıdır. Bunun için Refika hanım ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok duyarlılar, bölgemize dair değerlerimizin, kültürel mirasımızın ortaya çıkması ve kültür politikalarımızın şekillenmesine dair çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalarda Ortahisar Belediyesi olarak bizleri de paydaş yaptıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca İstanbul Kültür Sanat Vakfımıza ve Marmara Belediyeler Birliğimize de çok değerli destekleri için teşekkür ediyorum. Bu ve benzeri etkinlikleri, gelecek yıllarda hep birlikte planlayacağız ve sonuçlarını da alacağız” dedi.“ÇOK DAHA RENKLİ VE EĞLENCELİ PROGRAMLAR YAPACAKTIK, FAKAT ŞEHİTLERİMİZ NEDENİYLE BİRÇOK PROGRAMIMIZI İPTAL ETTİK”
İçerisinde müzik dinletileri, konserler ve performans gösterilenin de olduğu çok eğlenceli bir etkinlik planladıklarını ancak ülkenin gündemi dolayısıyla bu eğlence programlarını iptal ettiklerini hatırlatan Başkan Kaya, “Bugün, 2-3 gündür süren bir etkinlikler dizisinin son buluşmalarını gerçekleştiriyoruz. İçerisinde müzikler, halk oyunları, görsel sanatlar, yöresel dansların da bulunduğu çok daha renkli ve eğlenceli programlar yapmayı planlıyorduk, fakat orman yangınları ve yangınlarda hayatını kaybeden şehitlerimiz nedeniyle birçok programımızı iptal etmek zorunda kaldık. Umarım önümüzdeki dönemlerde, daha güzel günlerde, hep birlikte bir araya geliriz” diye konuştu.“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ LEZZETLERİMİZİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI LAZIM”
Trabzon’un unutulmaya yüz tutmuş birbirinden güzel yöresel lezzetlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini dile getiren Başkan Kaya, bunun kentin turizmine de ciddi katkılar sağlayacağının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Trabzon’da, yöresel lezzetlerimizin gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz. Az önce hocam konuşmasında, ‘simira’ dedi, ben bunu hiç bilmiyorum. Hocam Z kuşağının bunları bilmediğini söyledi ama biz de bilmiyoruz. Yöresel lezzetlerimizin pişirildiği, servis edildiği, pazarlandığı yerler olsa, biz de buralara gider, bu lezzetleri tadardık, bilirdik. Ben yöresel lezzetleri çok seviyorum. Önüme en lezzetli yemekleri koyun, yanına da bizim yöresel lezzetleri koyun, ben yöresel lezzetlerden taraf olurum. Çünkü bunlara kolay kolay ulaşamıyoruz. Çocukluğumuzda her birimizin sofrasında olan, annelerimizin ninelerimizin yaptığı o birbirinden lezzetli ürünleri artık bulamıyoruz. Hep hazıra alıştık, artık hep belli şeyleri yiyoruz. Açıkçası bu kolaycılığa hepimiz kapıldık ama kendi toprağımızda yetiştirdiğimiz mis gibi ürünlerden yapılan bu yöresel lezzetleri bulabileceğimiz yerler olsa gidip bu lezzetleri tadarız. Bu konuda bir adım atılmalı, bir çalıştay yapılmalı ve bir planlama dahilinde bu ürünlerin hazırlandığı mutfaklar açılmalı, buna ihtiyacımız var. Yöresel lezzetlerimizin turizme de çok önemli katkıları olabilir, bakın pazarda Umman’dan bir ailemiz gelmiş geçen geldiğimde İngiliz bir aile vardı, dünyanın her coğrafyasından insanlar bölgemize ilimize geliyor, açıkçası onlara farklı alternatifler sunabilmeliyiz. Bu turizme, şehrimize çok değerli katkılar yapabilecek bir potansiyel içeriyor.”“HERKESİ ÜRETİMİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Kırsalda yaşayan insanların üretimden koparılarak şehirlere akın ettiğini, bunun üretimi azaltırken insanları da hazırcılığa alıştırdığını kaydeden Başkan Kaya, uzun vadede sürdürülebilir olmayan bu durumun üretimle tersine çevrilmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Ben köy çocuğuyum, köyde doğdum, büyüdüm. Bununla da gurur duyuyorum. Köy demek, ‘üretim’ demektir. Köyde duran insan, toprakla, hayvanlarla meşgul olur, bir şey üretmek ister. Fakat insanlar köylerden koparıldıktan ve şehre akın ettikten sonra, yumurtayı, lahanayı, marulu marketten alan köylüler oluştu. Köyde oturup da bunları üretmeyen insanlar oluştu. Bu sürdürülebilir değildir, bunu tersine çevirmek, bütün insanlarımızı üretimin bir parçası haline getirmek zorundayız. Bunun için de bir yerden başlamamız lazım, çünkü kötüye gidiyoruz. Hazırcılıktan vazgeçip insanları üretime teşvik etmemiz, üreten insanların da ürünleri pazarlayabilmesini ve bunlardan gelir elde edebilmesini sağlayacak politikaları oluşturmamız lazım.”“KÖY ÜRÜNLERİ PAZARLARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
Ortahisar Belediyesi olarak, ilçede üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Kaya, “Bu doğrultuda Akoluk Köy Ürünleri Pazarımızı yaptık, bizden önce yapılmış olan Kireçhane Köy Ürünleri Pazarımız vardı, orayı da rehabilite ettik. Şimdi de Yeşilova ve Kavala Köy Ürünleri Pazarlarını da açacağız, Pazar günleri vatandaşlarımızın buluşacağı bir yer haline getireceğiz. Böylece Ortahisar’ımızda 4 ayrı noktada, Köy Pazarlarımızı ve Köy Ürünleri Kahvaltı yerlerimizi vatandaşlarımızın, misafirlerimizin hizmetine sunacağız” dedi.“BÖLGEMİZİN SPESİFİK ÜRÜNLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR”
Bölgede karayemiş, kokulu üzüm gibi spesifik ürünler bulunduğunu hatırlatan Başkan Kaya, ekonomik açıdan da son derece değerli olan bu ürünlerin tanıtım ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılabileceğini dile getirerek, “Bu bölgenin karayemiş, kokulu üzüm gibi spesifik ürünleri var. Kokulu üzüme ilişkin Maçka’da bir kızımız çok güzel bir girişimde bulundu. Natuva diye bir marka oluşturdu, kokulu üzümden 11 çeşit ürün elde ediyor. Biz de bu pazarlarımızda ona ürün temin ediyoruz. Üzüm bölgemize çok uygun bir ürün olmasına rağmen yeterince üretilmiyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde dahi bu bölgenin üzümünün lezzetinden bahsediliyor. Bölgenin spesifik ürünlerine yönelik çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Bölgemizde 1 dönüm üzümden elde edilebilecek gelir, 1 dönüm fındık bahçesinden elde edilecek gelirin 3 katına denk geliyor. Biz yıllardır atalarımızdan, dedelerimizden fındık üreticisiyiz ve buna alternatif aramadık. Maliyetler hesap edildiği zaman fındığa göre 3 kat gelir elde edilebiliyor. DOKAP’ta da belli fındıklıkların üzüm bağına dönüştürülmesi konusunda çalışma yapıldı. Çünkü üzümde yetersizlik var şu anda. Üzüm ekim alanlarını artırarak bu kıymetli ürünü, pazar değeri yüksek ürünlere dönüştürebiliriz” dedi.“BÜYÜK BİR EMEKLE ÜRETEN O GÜZEL, NASIRLI ELLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Konuşmasının sonunda ürettikleri ürünleri Köy Ürünleri Pazarlarına getiren kadınlara teşekkür eden Başkan Kaya, “Köyde ürettiği ürünleri buraya getiren, mücadele eden, üretme alışkanlığından vazgeçmeyen, tutkuyla bu işi yapmaya çalışan, özellikle buraya gelmeyi bir görev bir sayan, pazarımızın yaşamasına katkı kadınlarımızın hepsine çok teşekkür ediyorum. Biz de bütün gücümüzle onların bu emeğine, gayretine, sonuna kadar destek vereceğiz, yanlarında olacağız. Bizim için üretim ve kadın emeği çok önemli, çünkü Türkiye üreterek ayağa kalkacak. Üreterek güçleneceğiz ve hep birlikte ayağa kalkacağız. Üreten o nasırlı, güzel ellere hep birlikte sahip çıkacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Program teşekkür konuşmaları ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.